ayianapa.nu ayianapa.nu
Medlems Meny
Nyheter
Onlinelistan
Fotoalbum
Gästboken
Logga in
empty
lösenord
Logga in
Bli medlem
Glömt ditt lösenordsenord?
NewHogan045...
63 år
NewNicole4
47 år
Newsussilus...
61 år
NewVanessa1...
24 år
Brukar du l?sa Aftonbladet eller Expresen p? n?tet?
Ja Aftonbladet
Ja Expressen
Nej aldrig
PGW Produkter AB
ser till att många har råd att åka till Cypern.
HistoriaInfoSevärtMat
NöjeStränderkontakt.htmlJobb
topbox
Information

Dyka på Cypern


DykareDet är som att simma runt i ett jättelikt akvarium bland färggranna fiskar, skojiga stenformationer och förlista skepp. Cypern är en idealisk plats att dyka, speciellt för nybörjare, eftersom havet är lugnt, och instruktörerna skandinaviska. Vattnet är kristallklart och färgspelet finns där, men man ser det inte omedelbart. Det beror på att vattnet är ett effektivt färgfilter, färgerna försvagas redan vid en meters djup.


Den röda färgen försvinner först, men med en lykta lockar man fram de naturliga färgerna och befinner sig plötsligt i Guds eget färggalleri. Dykning på Cape Greco är en viktlös vandring mellan lavagrottor, svampar och fiskar och överväxta stenformationer. Världen här nere är stilla och oändligt vacker.

Dykare 2Andra dykupplevelser finner du i Senobea, en sjömil från Larnaca, med sin last på över 40 Volvo Scania-lastbilar. På flera ställen finner man forntidsminnen, och det är fortfarande möjligt attfinna föremål från forntidens skeppstrafik, men den typen av fynd ska registreras hos myndigheterna. På Cypern varar dyksäsongen från mars till november. De bästa erbjudandena är i starten och i slutet av säsongen, då priserna är lägst och köerna är kortast. Men även under högsäsongen har Cypern mycket bra priser.

Titta gärna in hos Sunfish Divers i Ayia Napa som har mycket bra erbjudanden och Svenska instruktörer.Resmål


PalmerPå egen hand:
Att hyra bil eller moped på Cypern är mycket populärt och inte så dyrt heller. Speciellt sevärt i detta område är gränsen mot Famagusta. Vid Famagusta view-point i utkanten av Dherynia kan du hyra kikare och se över till den ockuperade "spökstaden" Famagusta. Vid denna gränspostering kan man ej gå över till andra sidan utan om man vill och törs detta får man åka till Nicosia.

Andra städer att besöka i detta område är:

Dherynia
Har tre intressanta kyrkor från 1400- och 1600-talet. Denna stad ligger precis intill gröna linjen och det är här du kan se över till "spökstaden" Famagusta

Sotira
Här hittar du den delvis förstörda Agios Mamas-kyrkan från 1100-talet som byggdes om på 1500-talet. Många av de bevarade freskerna är från 1500-talet. Du kan även hitta två andra 1500-talskyrkor I denna stad.

Liopetri
I Liopetri ägnar man sig på håll fortfarande åt traditionell korgflätning. Du hittar även en 1400-tals kyrka, Agios Andronikos, med en åttkantig kupol och med väggmålningar som fortfarande är synliga I absiden.

Potamos Liopetriou
En liten pittoresk fiskehamn som ligger I närheten av resterna av ett venetianskt vakttorn. Den franske poeten Arthur Rimbaud arbetade I området på 1880-talet

Sponsorer
bottom
 
Sponsorer
bottom
Temperatur och väder

Väder Ayia Napa