ayianapa.nu ayianapa.nu
Medlems Meny
Nyheter
Onlinelistan
Fotoalbum
Gästboken
Logga in
empty
lösenord
Logga in
Bli medlem
Glömt ditt lösenordsenord?
NewHogan045...
64 år
NewNicole4
48 år
Newsussilus...
62 år
NewVanessa1...
25 år
Brukar du l?sa Aftonbladet eller Expresen p? n?tet?
Ja Aftonbladet
Ja Expressen
Nej aldrig
PGW Produkter AB
ser till att många har råd att åka till Cypern.
HistoriaInfoSevärtMat
NöjeStränderkontakt.htmlJobb
topbox
Information

Att äta ute på Cypern

Det cypriotiska köket är både smakfullt och en spännande kulinarisk upplevelse. Rätterna är färgrika och lagat av färska råvaror. Maten har mycket gemensamt med det grekiska köket men har även inspirerats av turkisk kokkonst vilket gör det cypriotiska köket till en spännande blandning av Balkan och Mindre Asien.

Prova gärna meze (grekiska för blandning) som är mellan 15-26 olika varma och kalla aptitretare så att man kan få prova lite av varje. Välj mellan fisk, kött eller mixad meze.

Meze



Dipper & Ostar

Varma rätter

Ost Spagetti

Feta
Get eller fårost

 

 

Afelia
fläskkött kokt i vin

Klicka för receptet

Haloumi
Cypriotisk specialitet! Stekt vit getost.

 

 

Avgolemoni Souppa/ Rissoppa med ägg och Citron

Klicka för receptet

Houmus/Kikärts dip
Dipsås med kikärter och vitlök

Klicka för receptet

 

Dolmades
vinbladsdolmar med ris och köttfärs

Klicka för receptet

Melintzanosalata
Dipsås med aubergin och vitlök

Klicka för receptet

 

Kalamari
små bläckfisk armar, friterade i ringar

 

Tachini
Dipsås av sesamfrön

Klicka för receptet

 

Keftedes
grekiska köttbullar med oregano

Klicka för receptet

Taramosalata
dipsås med fiskrom

Klicka för receptet

 

Kleftiko
lammkött, kokt i ugn (ursprungligen ved-eldad)

Klicka för receptet

Tsatsiki
yougurt dip med vitlök

Klicka för receptet

 

Lountza
cypriotisk rökt skinka

 

 

 

 

Marida
en liten friterad fisk som äts hel

 

 

 

 

Moussaka
kättfärsgratäng med aubergine, potatis, läk, bechamelsås och riven ost

Klicka för receptet

 

 

 

Pilafi Pourgouri /krossat vete
pilaffi

Klicka för receptet

 

 

 

Souvlaki
grillat fläskkött

 

 

 

 

Sheftalia
grillat malt och kryddat kött , cypriotiska köttbullar

Klicka för receptet

 

 

 

Stifado
väldoftande gryta av nätkött kokt i vin med ärtkryddor och lök

Klicka för receptet

 

 

 

Tavvas
lamm med mycket lök och kryddor

Klicka för receptet

 

 

 

Yemista
tomat, paprika eller auberginer fyllda med kött och ris

Klicka för receptet

 

 

 

Bamies - Okra i tomatsås
Denna rätt serveras som huvudrätt speciellt under de religösa fastedagarna men äts också som tillbehör till kött eller fisk.

Klicka för receptet



Att dricka


KorkskruvCyperns mest berömda vin är ett portvinsliknande vin och går under benämningen Commanderia. Vinet är ett av världens äldsta kända viner och enligt legenden var det vinguden Dionysos som lärde människan odla vinet. (i själva verket kom dessa influenser öster ifrån) Cyperns övriga viner utmärker sig inte för någon särskilt hög kvalité. Naturligtvis rekommenderar vi att du provar de lokala vinerna ändå för kvaliten förbättras också stadigt.

Torra vita viner - Arsinoe, Aphrodite, White Lady Halvtorra vita viner - Ballapais, Thisbe Röda viner - Afames, Keo Claret, Ino, Othello

Vinflaska

Keo ölKEO är även ett mycket populärt och prisbelönt cypriotiskt öl som vi rekommenderar varmt. Kan liknas vid pilsner och påminner mycket till smaken om danskt öl. Du kan även göra som cyprioterna och ta en Brandy till/efter maten. Five Kings eller V.S.O.P är två av dom mest välkända märkena. Filfar - en stark cypriotisk apelsinlikör som påminner om Grand Marnier i smaken. Passa dessutom på att prova riktigt grekiskt kaffe. Det serveras i små koppar med mycket sump och är starkt. Gliko = sött, Metrio = halvsött, Sketto = utan socker. Grekiskt kaffe dricks svart, utan mjölk och till kaffet serveras oftast ett glas kallt vatten


Sponsorer
bottom
 
Sponsorer
bottom
Temperatur och väder

Väder Ayia Napa