|
|
|
|
Att äta ute på Cypern |
Det cypriotiska köket är både smakfullt och en spännande kulinarisk upplevelse. Rätterna är färgrika och lagat av färska råvaror. Maten har mycket gemensamt med det grekiska köket men har även inspirerats av turkisk kokkonst vilket gör det cypriotiska köket till en spännande blandning av Balkan och Mindre Asien.
Prova gärna meze (grekiska för blandning) som är mellan 15-26 olika varma och kalla aptitretare så att man kan få prova lite av varje. Välj mellan fisk, kött eller mixad meze. |
|
Dipper & Ostar |
|
Varma rätter |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Feta
Get eller fårost |
|
|
Afelia
fläskkött kokt i vin |
|
Haloumi
Cypriotisk specialitet! Stekt vit getost. |
|
|
Avgolemoni Souppa/ Rissoppa med ägg och Citron |
|
Houmus/Kikärts dip
Dipsås med kikärter och vitlök |
|
|
Dolmades
vinbladsdolmar med ris och köttfärs |
|
Melintzanosalata
Dipsås med aubergin och vitlök |
|
|
Kalamari
små bläckfisk armar, friterade i ringar
|
|
Tachini
Dipsås av sesamfrön |
|
|
Keftedes
grekiska köttbullar med oregano |
|
Taramosalata
dipsås med fiskrom |
|
|
Kleftiko
lammkött, kokt i ugn (ursprungligen ved-eldad)
|
|
Tsatsiki
yougurt dip med vitlök |
|
|
Lountza
cypriotisk rökt skinka |
|
|
|
|
Marida
en liten friterad fisk som äts hel |
|
|
|
|
Moussaka
kättfärsgratäng med aubergine, potatis, läk, bechamelsås och riven ost |
|
|
|
|
Pilafi Pourgouri /krossat vete
pilaffi |
|
|
|
|
Souvlaki
grillat fläskkött |
|
|
|
|
Sheftalia
grillat malt och kryddat kött , cypriotiska köttbullar |
|
|
|
|
Stifado
väldoftande gryta av nätkött kokt i vin med ärtkryddor och lök |
|
|
|
|
Tavvas
lamm med mycket lök och kryddor |
|
|
|
|
Yemista
tomat, paprika eller auberginer fyllda med kött och ris |
|
|
|
|
Bamies - Okra i tomatsås
Denna rätt serveras som huvudrätt speciellt under de religösa fastedagarna men äts också som tillbehör till kött eller fisk. |
|
Att dricka |
Cyperns mest berömda vin är ett portvinsliknande vin och går under benämningen Commanderia. Vinet är ett av världens äldsta kända viner och enligt legenden var det vinguden Dionysos som lärde människan odla vinet. (i själva verket kom dessa influenser öster ifrån) Cyperns övriga viner utmärker sig inte för någon särskilt hög kvalité. Naturligtvis rekommenderar vi att du provar de lokala vinerna ändå för kvaliten förbättras också stadigt.
Torra vita viner - Arsinoe, Aphrodite, White Lady Halvtorra vita viner - Ballapais, Thisbe Röda viner - Afames, Keo Claret, Ino, Othello
|
|
KEO är även ett mycket populärt och prisbelönt cypriotiskt öl som vi rekommenderar varmt. Kan liknas vid pilsner och påminner mycket till smaken om danskt öl. Du kan även göra som cyprioterna och ta en Brandy till/efter maten. Five Kings eller V.S.O.P är två av dom mest välkända märkena. Filfar - en stark cypriotisk apelsinlikör som påminner om Grand Marnier i smaken. Passa dessutom på att prova riktigt grekiskt kaffe. Det serveras i små koppar med mycket sump och är starkt. Gliko = sött, Metrio = halvsött, Sketto = utan socker. Grekiskt kaffe dricks svart, utan mjölk och till kaffet serveras oftast ett glas kallt vatten |
|
|
|
|
|